Vosk
![](https://4e19796d44.cbaul-cdnwnd.com/626f936284e7bf1d8873775129e3e01b/200000024-532bd54216/vosk.jpg?ph=4e19796d44)
Vosk
Tato látka je zažívacím produktem včel. Na tvorbě vosku se pravděpodobně účastní med i pyl. Včely používají vosk především ke stavbě plástů. Včelí vosk je metabolický produkt včely, který se tvoří ve voskotvorné žláze včelích dělnic. Z vosku včely staví plásty do, niž ukládají zásoby a pyl a také odchovávají plod. Dostatečnout tvorbou vosku můžeme ovlivňovat jak dobrý stav medných a pylových zásob tak i zdravotní stav včelstva. Bod tání žlutého vosku je mezi 62 C - 65 C.Bod tuhnuti se pohybuje kolem 60 - 63 C. Pravý včelí vosk je lehčí než voda. Panenský vosk je bílý, postupem času mění barvu na žlutou až tmavou. Způsobuje to především difůze ze suchých pylových zrn a košilky včelích larev. Vosk je velmi složitá směs různých látek a obsahuji různé uhlovodíky, monoestery, diestery triestery, hydroxymonoestery, hydroxypolyestery , kyselinové estery a polyestery, volné kyseliny a alkoholy. Vosk tavíme suchou cestou pomocí slunečního tavidla nebo horkou cestou pomocí vařáku na vosk. Vytěžený vosk, můžeme použit na výrobu mezistěn, svíček a kosmetiky. Panenský vosk se používá i potravinářství.